Bordjes - Reisverslag uit Alexandra, Nieuw Zeeland van Joost Hillen - WaarBenJij.nu Bordjes - Reisverslag uit Alexandra, Nieuw Zeeland van Joost Hillen - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Bordjes

Door: Joost

Blijf op de hoogte en volg Joost

18 December 2014 | Nieuw Zeeland, Alexandra

O, wat houden ze hier van bordjes. Soms hele handige, soms hele domme. Een paar (voor-) beelden.

Kampioen is de DOC (Department of Conservation) zeg maar de ultieme mix van Natuurmonumenten in Nederland en de National Trusts in Engeland, Schotland en Ierland. De DOC is omnipresent. Ze beheren alle National Parks, Great Walks, Overnachtingshutten en Scenic Reserves. Kampioen bij het 'signposting' van wandelingen. Zelfs ìk kan de weg niet kwijtraken: in iedere bocht staat wel een donkergroen-met-gele-letters richtingwijzend bord, inclusief vertrekpunt, afgelegde afstand, nog te lopen meters en idem minuten. En pijltjes om aan te geven welk pad je moet nemen (meestal is er geen keuze, maar toch).
Soms op het bizarre af: we gaan naar een Kaap met witte vuurtoren. Van het parkeerterrein naar vuurtoren lopen twee gravelpaadjes van ong 350 meter lang. Vanaf de vuurtoren zie je de auto; en andersom. Toch maar een bord neergezet, want je zóu kunnen verdwalen. (Foto).

Of deze bij de Albatros-kolonie bij Dunedin (Foto).

Of deze, bij Alexandra: een hartstikke lief plantsoentje met zo'n lelijk bordje (Foto)

Of (geen foto) een enorm aandachttrekkend bord op zo'n weg van 160 km van Niks naar Nergens: 'Historic Scene': wij erheen, vijftig meter van de weg. Staat er een bord dat de Settlers daar vaak hun paarden begroeven.

Of (ook geen foto) die honderden aangetroffen èn gelezen trotse bronzen plaquettes om te memoreren dat een of andere right honorable Mr. So-and-So hier toen-en-toen een plaquette onthulde ter nagedachtenis aan John, William of Alfred, die hier in 1902 overleed, nadat hij een bergpad voor geiten had uitgehakt. Inderdaad: daar liggen of staan dus twéé plaquettes.

Maar ze houden ook àndere bordjes: die, waarop de heerlijke resultaten van 'Heel Nieuw-Zeeland bakt' worden uitgestald. Ieder dorp heeft wel een Bakery/Café met èchte koffie. En met een onwaarschijnlijke hoeveelheid lekkere bakdingesen. Iedere dag is daar mijn eerste stop, want het instantbocht in onze motelletjes is alleen maar geschikt om een ochtendhumeur van olympische klasse te ontwikkelen.
Het afblijven van al dat lekkers is een uitdaging: als er 'Date Scones' bij liggen ga ik onmiddellijk door de knieën.

We komen langzaam maar zeker in de buurt van Christchurch. Dinsdag vliegen naar Auckland, direct door naar Kuala Lumpur. Daar nog een kleine week, en op 28/12 terug in Nederland.

• 18 December 2014 - 12:24

Carla:

Overdaad schaadt maar soms is het super handig! Nog een heel fijne week...

• 18 December 2014 - 21:21

Nic Den Dulk:

Met heel veel plezier vooral Nieuw Z met veel plezier gevolgd. Het riep voor mij ok dierbare herinneringen op (Marianne).
    Ok Kuala Lumpur is heel aardig. Ook niet vergeten het Chinese verkoop gebied, met oa de heel vele horloge verkopers en niet vergeten de 60 verschillende soorten saté. Nog een fine tijd.