Bloedheet Bagan
Door: Joost
Blijf op de hoogte en volg Joost
13 Maart 2018 | Myanmar, Pagan
(even mijn fobie aan het woord: Myanmar heeft het hoogste aantal doden aan slangenbeten van de héle wereld, en alleen al rond Bagan leven 41 soorten ‘very poisonous snakes, sir’. In mijn levendige fantasie en dromen lagen ze al kronkelend van voorpret in rotten van drie tussen de ruïnes op ons te wachten. De wens deze bizarre wereld toch te bezoeken won het glansrijk van de fobie, en dat was maar goed ook: in drie dagen geen sláng gezien).
Er staan hier meer dan 3000 boeddhistische (en één hindu-) stoepa’s, pagodes, tempels en kloosters uit de gouden eeuwen van Myanmar, van de 11e tot de 13e. Sommige beschadigd als gevolg van een zware aardbeving (1975) en een lichtere (2016). Het is zeker niet alleen een toeristische attractie, maar ook een levende plaats voor boeddhistische aanbidders, je struikelt hier over de monniken uit heel Azië (google even op ‘Bagan’ voor een foto...)
Of onze keuze (midden op de dag drie uur op een mountainbike over gravelroads stuiteren, want asfaltwegen zijn er niet) nou de verstandigste was weet ik niet....maar het was als altijd een geweldige manier om de omgeving te verkennen.
Unesco overweegt dit gebied tot werelderfgoed uit te roepen, en dat begrijpen we prima. Het zonlicht op de soms gouden, vaak baksteenrode koepels en torens is vooral in het namiddag-strijklicht adembenemend mooi, de ontelbare Boeddha- en andere beelden en heilige plekken in de pagodes worden nooit saai (ook al omdat Thet uitlegt waar de nuances in de houding van de diverse beelden (liggend horizontaal, liggend het hoofd ondersteund door arm, zittend met hand gesloten of open etc) op duiden). Ther weet àlles, maar doseert zijn verhalen uitstekend op onze aandacht, weet wanneer we even aan rust toe zijn en varieert tussen hele grote gouden blingbling-pagodes en kleine juweeltjes.
In zijn woondorpje mogen we ‘s zondags met hem mee naar een feestelijke ceremonie, omdat een paar prachtig traditioneel geklede jongetjes voor het eerst (een week, met thuis slapen) naar het klooster gaan. Ze zitten op een verhoginkje, terwijl de dorpelingen eten, muziek maken of traditioneel dansen. De familie kijkt apetrots toe. Processie toe, waarbij de kinderen gedragen worden naar de dorpskapper: monniken, zelfs heel jonge, zijn kaalgeschoren.
Zoals overal en altijd wanneer wij opduiken is het toeristenseizoen net voorbij. Dus is er overal plek, krijgen we de mooiste uitzichttafeltjes en varen we nu op een prachtig koloniaal aandoend schip met achttien hutten (veel glimmend gelakt hout) in twee dagen van Bagan met een paar leerzame tussenstops stroomopwaarts over de Irrawaddy river naar Mandalay, de oude hoofdstad uit het britse koloniale tijdperk. Samen met 27 bemanningsleden èn de schotse Kate en James. We zijn met zijn viertjes, da’s dus zeven bemanningsleden per passagier....
Vooral de jongeren smeren hier thanaka, een gelige uit boombast gewonnen kleiachtige substantie op hun gezicht, met name op konen en wangen. Die beschermt hen tegen de felle zon en houdt de huid soepel en licht van kleur. Het ziet er heel bijzonder uit, maar natuurlijk niet voor de smeerders zelf.
Zíj kijken nou juist weer verbaasd, besmuikt en giechelend naar A, die nu eenmaal met haar huidaandoening vuurrode wangen en konen krijgt na consumptie van aardbeien, koffie, wijn, inspanning, warmte en nog het een en ander.
Ze komen zelfs voorzichtig en o zo beleefd vragen of ze met A op de foto mogen. Dat mag, zoals je deze mensen àlles gunt. Daarover later meer, de gong voor de lunch ging zojuist.....
13 Maart 2018 - 09:09
Lucie:
Dat jullie geen slang gezien hebben komt omdat de slangen banger zijn voor jullie dan andersom.
Geniet nog. -
13 Maart 2018 - 09:53
Xandra:
Ik wilde net al schrijven wat mijn voorgangster al deed. Alleen als je onvoorzichtig bent of als ze hun eieren uitbroeden (en dus niet vluchten) loop je gevaar. Maar het is heerlijk dat ik met jouw verhalen aan mijn werkdag kan beginnen. Het prikkelt mijn fantasie om een voorstelling te maken van dat prachtige licht over de koepels van de tempels. Nnnnne misschien helpt de gelige substantie wel tegen het rood worden. Al denk ik dat jullie het niet snel zullen proberen. Veel plezier -
13 Maart 2018 - 10:19
Je Zus:
Mooi werk daar! Het klinkt wederom of jullie het zeer goed voorbereid hebben en het onderste uit de kan halen. Heerlijk om te lezen.
Zit er ergens een paar dagen 'zelf invullen' in jullie programma? Dat geeft weer een heel ander beeld dan gidsen. En wat betreft die slangen: je hoeft alleen maar terug te denken aan onze kinder kampeer vakanties waarin je vader bij het ontdekken van een slang bij de tent naarstig naar een driehoekige steen zocht (zijn zakmesje was te klein en die bijl lag natuurlijk nèt in de tent) en ons voordeed dat je een slang doodt door de scherpste punt van de steen achter de slang zijn kop hard naar beneden te drukken. Dan blijft hij ook nog 24 uur kronkelen, maar kan je 'gerust' weer in je slaapzak gaan liggen. Brrr, ik heb er ook nog angst dromen over. Voorzichtig dus maar en hou in ieder geval maar wel een steen in je zak, dat is ook handig om de hele vieze honden weg te jagen...
En ik hoop nu natuurlijk wel binnenkort een foto van jullie gezichten met aromatische, helende en beschermende modder te zien!
Safe travels! -
13 Maart 2018 - 13:27
Bo:
Lekker toch op de moutainbike. Heb je de golfcourse tussen al dat moois nog zien liggen?
Zo wel gaaf met de boot naar Mandalay, 2 dagen tuffen, dat wordt heel mooi. -
13 Maart 2018 - 23:00
Riet Repko:
Zo fijn weer om jullie reisverhalen te lezen. De schrijfstijl van Joost is bovendien heel onderhoudend. Mijn avontuurlijke reizen liggen ver achter mij met een uitzondering van een enkele, zo'n 5/8 jaar geleden. Daarom geniet ik des temeer. Dank