Norry
Door: Joost
Blijf op de hoogte en volg Joost
27 Maart 2023 | Cambodja, Khett Siem Reab
Nee, dèze hadden we nog niet gehad. Wel het vliegtuig, de auto, de cyclo, de fiets, de motorboot, de sampan, de trein, het cruiseschip en de tuctuc, maar de Norry had ons nog niet als vervoermiddel gediend.
Hier in Battambang ligt nog een spoor van de Bambu Train, ooit aangelegd in de frans-koloniale tijd. Die lijn werd zelden gebruikt, dus benutten landwerkers delen ervan om hun oogst van het land naar hun dorpje te krijgen. Dat deden ze met een Norry, die nu nog wordt ingezet voor huiselijk vervoer, af en toe een toerist en nu voor ons:
Je legt twee spoorbrede assen met wielen op de rails.
Om de achterste as leg je een aandrijfriem
Je legt er een half verrot plankier (3x2 meter) bovenop.
Er zit een groot gat boven de plek van de achteras
Je pakt een motor en bevestigt die door dat gat heen aan de aandrijfriem van de achteras
Je gooit en een kleedje en wat kussens op het plankier
En alles wat er nog meer mee moet van A naar B (en dat is véél: kinderfiets, kleuters, afval, meuk, huisdier, waterflesjes, rijst, kleding etc)
A, Gids en ikzelf moeten op de voorste kussens gaan zitten
Geen helm, geen gordels, geen zekering, geen handvatten, geen hekjes. In potentie: levensgevaarlijk.
Dan de motor aan en met 40km per uur raggen over een spoor van dronken spaghetti.
De rails schudt ons mét hevig ge-kedengkedeng heen en weer
Aan het eind van de rit platform en motor van de assen halen, voorste as wordt achterste as, platform weer er op, motor weer op achterste as en terug. Klaar is Kees.
We leven nog.
Van Pnomh Penh via Battambang naar ons laatste reisdoel in Cambodja: Seam Reap.
Snikheet, gortdroog. Het landschap snakt naar het natte seizoen, want de meren staan droog, rivieren zijn armzalige stroompjes geworden en de runderen lijken op fotomodellen. We blijven tussen 1300 en 1500 uur noodgedwongen binnen.
Morgen naar het beroemde Ankor (‘Hoofdstad’) Wat (‘Tempelgebied’), uit ongeveer 1100.
Veel te groot, 162 hectaren!, om helemaal te bekijken, maar volgens de gids gaan we wel ‘de basics’ doen.
Ik hoop de foto’s op Norry-bouwplaat-volgorde te kunnen krijgen…..
27 Maart 2023 - 11:28
Wil:
Wauw, wat ervaring blij dat jullie nog leven. Geniet nog maar even van de warmte, hier was het net nog wit van de natte sneeuw. Veel plezier nog
27 Maart 2023 - 18:47
Wilma :
Dus jullie zijn geen toerist [e-1f602]
Een spoor van dronken spaghetti….. ik zie het voor me.
28 Maart 2023 - 09:23
Nic:
Joost, wat een prachtige herinnering aan plaatsen waar ook wij zijn geweest. Geweldig.
28 Maart 2023 - 15:01
Bo:
Ga je een bouwpakket maken voor de nl trein! Er wordt regelmatig gestaakt dus kan gebruikt worden. Weergaloos verhaal.
28 Maart 2023 - 21:55
Fanny:
“ Don’t worry, take a Norry” , hemeltjelief wat link en spannend! Kuifje en kapitein Haddock zijn er niks bij! Blijf heel en veel plezier verder!